Zalety domowych wypieków

Kuchnia

Choć kupienie ciasta czy tortu w cukierni jest łatwym i szybkim zadaniem, to jednak wiele osób decyduje się na wykonywanie słodkości w domu. Dlaczego? Jednym z najważniejszych powodów jest jakość dobieranych składników. Wiele ciastek czy tortów dostępnym w sklepach jest pełna polepszaczy smaku czy konserwantów. To sprawia, że nie są zdrowe. Domowe wypieki mogą być różne. Z kremem lub bez, z aromatyczną skórką pomarańczy lub cytryny, z orzechami, ulubioną czekoladą… Wybierz takie, jakie lubisz najbardziej.Jakie zalety mają domowe wypieki?

Wiele osób uwielbia słodycze i nie wyobraża sobie jednego dnia bez skosztowania łakoci. Umiar należy zachować zawsze, niezależnie od tego czy jemy słodycze sklepowe czy domowe. Ich nadmiar nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Jednak domowe ciasta mają przewagę nad tymi kupnymi. Własnoręczne pieczenie, często jest tańsze, niż to kupione w sklepie. Poza tym mamy możliwość zadbania o najwyższej jakości produkty i doskonale wiemy, co wkładamy do miski.

Domowe wypieki są zdrowsze

Bez słodyczy nie chcemy żyć, ale wiele osób po prostu nie wyobraża sobie całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Jeśli czujemy mocny pociąg do czegoś słodkiego, lepiej postawić na domowe wypieki. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, co wyżej zostało wspomniane, mamy kontrolę nad składnikami, które wykorzystywane są do ich przygotowania. To my decydujemy o tym, jakie składniki będą tworzyć nasz orzechowo kawowy tort bezowy czy ciasto drożdżowe. Zawsze wiemy, co się w wypiekach znajduje. Mamy pewność, że nie ma w nich żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku i innych dodatków, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo możemy modyfikować przepisy i np. pomijać nielubiany składnik czy zmniejszać ilość dodawanego cukru. Dzięki takim prostym zabiegom możemy robić ciasta znacznie bardziej zdrowe i nadal równie smaczne!

Domowe ciasta są tańsze od tych kupnych, ale oczywiście bardziej pracochłonne. Wydawać by się mogło, że samodzielne pieczenie to strata czasu. Jednak nic nie dorówna aromatowi, który rozchodzi się po całym domu w trakcie pieczenia i zaraz po nim. Pieczenie ciast może być fantastyczną przygodą, a do tego fantastyczną zabawą dla całej rodziny. Wspólne pieczenie to idealny pomysł na spędzenie czasu razem. To wspaniale zbliża i pozwala budować piękne wspomnienia, do których z chęcią powrócimy po latach. Domowe pieczenie daje olbrzymią satysfakcję, że coś zrobiło się samodzielnie. Pochwały i uśmiechnięte twarze bliskich są wspaniałą nagrodą za trud włożony w przygotowanie domowych pyszności.

 

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …