Zupa krem z dyni z grzankami
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: zdrowie
Dynia- warzywo jesienne, bardzo znane a jednak mało doceniane w kuchni. Duża pomarańczowa głowa kojarzy nam się głównie z dziecięcymi zabawami w Halloween. Jednak potrawy z dyni to jesienny obowiązek. Zdrowe frytki z dyni, placuszki dyniowe czy zupa krem z dyni to tylko niektóre proste dania, które przyrządzi nawet kulinarny laik.
Zdrowie. Właściwości zdrowotne dyni:
To pomarańczowe warzywo zawiera w sobie dużo witaminy C, A, E i K, niacynę (witamina B3). Dodatkowo miąższ dyni jest bogaty w cynk, selen, potas, miedź, wapń i magnez. Kupując dynię, warto wybrać tą najbardziej pomarańczową i dojrzałą, zawierają duże ilości witamin B1, B3 oraz karotenu. Zupa z dyni zawiera mało tłuszczów, węglowodanów i białka. W zupie z dyni znajduje się też dużo błonnika, który wspomaga procesy trawienne w naszym organizmie. Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego jest wskazana dla osób na diecie. Włączenie dyni do swojego jadłospisu pomaga walczyć z zaparciami, obniża cholesterol oraz wspomaga walkę z cukrzycą. Dodatkowo to duże pomarańczowe warzywo odtruwa jelita, odkwasza organizm, poprawia naszą cerę oraz wspomaga odporność. Dynia ma właściwości przeciwzapalne i antyrakowe za sprawą beta-karotenu. Pestki dyni zaś posiadają właściwości przeciw pasożytnicze i przeciwwirusowe. Co ważne dynię można gotować, smażyć, marynować czy piec, a warzywo nie traci swoich wtedy swoich właściwości.
Jak przygotować zupę krem z dyni ?
Składniki:
- 1-1,5 litra wywaru mięsnego
- 1200g dyni
- 4 małe marchewki
- 5 małych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki cukru
Z dyni należy wyciągnąć pestki i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i marchewkę poszatkować, dodać czosnek i trochę oleju i podsmażyć. Następnie trzeba dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Kolejnym krokiem jest zalanie całości wcześniej przygotowanym wywarem mięsnym, dusimy aż do miękkości dyni. Gdy dynia jest już miękka, ściągamy naszą zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Jeżeli żupa będzie zbyt gęsta można dodać przegotowanej wody. Na samym końcu doprawiamy do smaku.
Dodatkowo do zupy można dodać cukinię czy kilka różyczek brokułu. Smak podkreśli również imbir i gałka muszkatołowa, jednak to już zależy od osobistych preferencji.
Zupę krem z dyni dopełnią grzanki. Czerstwy chleb kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi, wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach do uzyskania złocistego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki, aby przyrumieniły się z każdej strony.
Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszna, pomarańczowo- żółta, bogata w witaminy i składniki odżywcze. W jesiennym jadłospisie powinna znaleźć swoje stałe miejsce, aby cieszyć podniebienia smakoszów. Tak podaną zupę zje każdy, nawet największy niejadek. Smacznego!